Hvordan fungerer en KVM-Matrise?

En KVM-matrise, KVM-matrix eller skjermmatrise består av en sentral enhet som kobler sammen flere datamaskiner med en eller flere brukerarbeidsstasjoner. Brukeren kan enkelt bytte mellom maskinene ved hjelp av hurtigtaster, programvare via en touch skjerm eller en fysisk knapp på KVM-enheten. Noen avanserte systemer støtter også IP-basert tilgang, som gjør det mulig å styre datamaskiner eksternt over et nettverk.

Fordeler med KVM-matriser

1. Økt produktivitet: Brukere kan raskt bytte mellom forskjellige systemer uten å måtte koble om kabler eller bruke flere sett med tastaturer og skjermer.
2. Plassbesparelse: I miljøer med begrenset plass eliminerer en KVM-matrise behovet for flere skjermer, tastatur og mus.
3. Forbedret sikkerhet: Administratorer kan sentralisere tilgangen til kritiske systemer, noe som reduserer risikoen for uautorisert bruk. 
4. Reduserte kostnader: Ved å minimere behovet for ekstra utstyr, kan bedrifter spare på maskinvarekostnader og strømforbruk.

Bruksområder for KVM-matriser

1. Kontrollrom: Brukes i overvåkning, trafikkstyring og nødoperasjoner hvor rask tilgang til flere systemer er nødvendig.
2. Båter: Brukes i styrehus, kontrollrom for å effektivisere bruk og minimalisere antall skjermer etter plassbehov.
3. Datasenter: IT-administratorer kan effektivt styre flere servere fra én arbeidsstasjon.
4. Bedriftsmiljøer: I store selskaper kan KVM-matriser brukes til å administrere IT-infrastrukturen mer effektivt.

Ulike typer KVM-matriser

1. IP-baserte KVM-matriser: Bruker nettverksforbindelse for å koble sammen enhetene i systemet. Enhetene kommuniserer via en nettverksswitch og lokale sender / mottaker bokser for å koble sammen PCer og skjermer i matrisen.
Fordeler: Rimeligere og mer tilgjengelige komponenter, ingen begrensninger for tredjeparts integrasjoner, fleksibel skalering uten store kostnader. En standard type kabel mellom hovedenhet og sender / mottaker bokser
Ulemper: Kan ha noe høyere ventetid sammenlignet med maskinvarebaserte systemer, da enhetene kommuniserer over IP-nettverk.

IP-KVM.jpg

2. Modulære KVM-matriser: Bruker ofte en gitt størrelse på en sentralenhet som kan bygges ut og tilpasses størrelsen på KVM matrisen.
Fordeler: Kan bygges ut og tilpasses de fleste PC tilkoblinger og skjermutganger.
Ulemper: Krever ofte spesifikke chassis som ikke alltid er utvidbare eller bare gitte størrelser, noe som kan føre til økte kostnader for mindre systemer og begrense større systemer. Krever gjerne spesifikke videokabler for ulike modulære kort, som kan bli et problem dersom man skal bytte PCer eller skjermer i fremtiden.

ModularMatrix.jpg



3. Proprietære KVM-matriser: Ofte maskinvarebaserte og utviklet av spesifikke produsenter for å fungere sømløst med akkurat deres systemer. Kan være både modulære og nettverkslignende løsninger.
Fordeler: Gjerne raskt, responsivt brukergrensesnitt, enkelt oppsett og høy stabilitet.
Ulemper: Ofte dyrere komponenter og begrenset fleksibilitet når det gjelder tredjeparts integrasjoner.

4. Video matrise: En enklere utgave som ikke støtter USB funksjoner, altså ikke en KVM. Gjerne mindre kompakte enheter med trykknapper for endring av oppsett, og ofte med mulighet for tredjeparts integrasjon.
Fordeler: Kompakt og enkel å installere.
Ulemper: Ingen mulighet for felles betjening via USB av tilkoblede enheter. Begrenset til antall innganger og utganger f.eks 8x8, 16x16 osv.

Trykkmatrise.jpg

Velge riktig KVM-matrise

Når man skal velge type KVM-matrise bør man vurdere følgende faktorer:
1. Antall tilkoblede enheter: Hvor mange datamaskiner og arbeidsstasjoner trenger du å administrere?
2. Tilkoblingstyper: Støtter enhetene HDMI, DisplayPort, USB-C eller eldre grensesnitt som VGA?
3. Eksternt tilgangsstøtte: Har man behov for fjernstyring via IP?
4. Oppløsning og ytelse: Skal systemet håndtere høyoppløselig video eller er det eldre systemer med lavere oppløsning som skal kobles til?
5. Ulike KVM-matrise typer: Hva slags type system passer for akkurat ditt behov?

MolBridge KVM-matrise

MolBridge er en IP-basert KVM-matrise utviklet for å minimere kostnader uten å gå på bekostning av kvalitet eller brukeropplevelse. En av de største fordelene med MolBridge sammenlignet med andre KVM-matrisesystemer er den fleksible tilpasningen til ulike størrelser. Systemet er ikke låst til et visst antall innganger eller utganger, noe som gir full frihet i oppsettet.

For eksempel kan et MolBridge-system omfatte 60 PC-er, som styres av flere operatørstasjoner med felles mus og tastatur, og vises på 10 ulike skjermer. Alternativt kan 10 PC-er styres fra forskjellige operatørstasjoner og vises på 60 skjermer.

Les mer om MolBridge her eller ta kontakt med oss for et uforpliktende tilbud,