Om oss

Vi holder til i Borgundfjordvegen, Ålesund.

Moltech Norge er en ledende leverandør innen skipsteknologi både i Norge og internasjonalt.

Moltech er hovedimportør av Sonic og Koden utstyr, og leverer til kunder og forhandlere i Norge, Europa, Russland og Afrika. Vårt fokus er å arbeide målrettet slik at våre kunder og forhandlere skal være trygge på at de alltid får best mulig service og oppfølging.
Vi tilbyr også følgende tjenester:

  • Service og vedlikehold av maritime produkt
  • Nybygg og ettermontering
  • Internett, nettverk og telefoni 
  • CCTV (Kameraovervåkning)
  • Satellitt TV og TV-underholdning
  • Radiokommunikasjon

Oppstarten

Kadota holder kurs, tidlig på 80-tallet

Moltech Norge AS ble startet opp i 1979 av John A Molnes med hovedkontor i Bergen, og av hans far Salamon Molnes som driftet avdeling Ålesund. På denne tiden jobbet Moltech primært med radarer, hvor avdelingene var to av Kelvin Hughes sine servicesenter langs norskekysten. I tillegg til dette ble det importert sonarer fra C-Tech i Canada.

Trond Hveding ble ansatt i Moltechs avdeling i Bergen i 1981, og har dermed over 40 års fartstid i firmaet. Han har en unik erfaring på sonarer og ekkolodd som ytterst få i verden kan skilte med!

1982 var året vi fikk agenturet for Kaijo Denki Corporation, og begynte å levere ekkolodd av type MKII. Dette var i sin tid et fantastisk ekkolodd som det ble solgt mangfoldige enheter av i Nord-Europa. Etter dette fulgte en serie med ekkolodd , strømlogg og trålsonde frem mot midten av 90-talle, som KMC-110, KMC-300, KMC-1000, KMC-2000,  DCG-20B og Netcolorgraph for å nevne noen.

Ordinat ble bygget i 1950, og ble i 1990 solgt til Chile. Foto: Dag Bakka Jr

I 1983 importerte vi den første sonaren fra Japan av type Kaijo Denki KCS-502. Dette var en 60kHz mellomfrekvens som ble montert ombord i MS Ordinat. Skipper Karl Håkon, som første eier av en Kaijo Denki sonar, fikk etter dette kallenavnet «Kalle Denki». Deretter begynte Moltech å fase ut C-Tech sonarer og startet i 1984 med å levere de første lavfrekvenssonarene fra Kaijo, KCS-20.

Så, i 1985, kom Kaijo Denki med den første 180° høyfrekvenssonaren. På denne tiden var alle andre høyfrekvenssonarer små, enkeltstråle sonarer til en rimelig pris. Derfor var mange skeptiske til å investere mye penger i en uprøvd Kaijo sonar som bare kunne se 600-700 meter. Den første kunden tok en sjanse og bestilte en KCH-1802. Etter den første bestillingen tok det ikke lang tid før ryktet begynte å spre seg, og allerede før vi hadde montert den første sonaren, var alle andre tilgjengelige sonarer solgt ut. Dette var starten på en helt eksepsjonell høyfrekvens sonar, som fremdeles er markedsledende på makrell- og seifiske. Siden dette har Moltech solgt over 150 høyfrekvenser i Norden, Europa, Russland og deler av Afrika.

Flyttet til Ålesund

Salamon Molnes gikk av med pensjon i 1986, og John og Trond flyttet da opp til Ålesund og slo sammen avdelingene, Bergen og Ålesund, til dagens Moltech Norge AS. På denne tiden holdt vi til i en gammel sjøbod på Brunholmen. Kontoret i Bergen ble beholdt frem til 2012.  

Fra styrehuset på MS Strømegg, her er det installert en Kaijo KCH-1812

Jarle Hatlen begynte som servicemontør i Moltech i 1987, og sammen med Trond har han vært med på å videreutvikle mange av produktene til Kaijo.

Etter hvert som markedet fikk større behov for sonarer av både høy- og lavfrekvens kom Kaijo i 1988 med den første av de store lavfrekvenssonarene, KCS-220. Det ble også lansert en videreutviklet versjon av høyfrekvensen, KCH-1812.

I 1991 og 1992 kom Kaijo med en ny lav- og høyfrekvenssonar, KCS-227 og KCH-1827. Disse var forløpere til neste generasjons sonarer, nemlig KCS-228 og KCH-1828 som ble lansert i 1995. Den nye generasjonen ble en kjempesuksess i Norden og resten av Europa, som virkelig satte standarden for sonarer i årene fremover! 

Etter å ha fulgt med på utviklingen av elektroniske sjøkart, begynte Moltech å importere Sodena Turbo 2000 i 1991. Dette var i sin tid en utmerket kartplotter, og vi har vært med på denne utviklingen siden. Derfor er vi fortsatt stolt importør av Sodena den dag i dag. 

Dette året skiftet også Kaijo Denki Corporation navn til Kaijo Corporation.

Bilde fra 2008 av kontor- og lagerlokaler i Godøygata, Ålesund

I 1999 begynte Frank Heggelund og Wenche Humblen i Moltech. Frank har siden oppstarten, som servicemontør, opparbeidet seg stor kapasitet og kompetanse innen skipselektronikk. Wenche har i dag ansvaret for regnskap, logistikk og annet kontorarbeid. 

Påfølgende år flyttet Moltech fra Brunholmen og til egne nye lokaler i Godøygata i Ålesund. 

På slutten av 2003 ble den maritime delen av Kaijo Corporation skilt ut, og den fikk da navnet Kaijo Sonic Corporation som viderefører produksjon av maritimt utstyr. Kaijo Denki fortsetter å produsere maskiner som bruker ultrasonisk teknologi til å binde sammen elektriske komponenter og maskiner for prosessindustri. 

2004 var året da Kaijo lanserte de første PC-baserte sonarene, høyfrekvensen KCH-2180 og lavfrekvensen KCS-2200 med førstegenerasjons stabilisering. I samme tidsrom ble det første multistråle ekkoloddet introdusert, KSE-100, og ble som de andre produktene videreutviklet i årene fremover, til modeller som KSE-110, KSE-200 og KSE-210. 

Utsikt fra våre lokaler i Borgundfjordvegen 68

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den neste lansering av sonarer kom i 2007-2008, lavfrevens KCS-3220Z og høyfrekvens KCH-3180. Mange av disse er fortsatt i daglig drift rundt om i verden.

I 2009 skifter Kaijo Sonic Corporation navn til Sonic Corporation

Sonic lanserte KDG-300 i 2010, en helt ny strømlogg basert på digital teknologi, som erstatning for tidligere versjoner DCG-100 og DCG-200. KDG-300 kom med ekkoloddvisning på fire stråler.

En ny mellomfrekvens med hurtig stabilisering (20ms oppdatering), KCS-3885, ble introdusert i 2011, og samtidig kom også en ny lavfrekvens, KCS-3221Z. Begge er fortsatt i drift, men de fleste har blitt oppgradert til siste versjon. 

Året 2011 fikk vi i tillegg agenturet for Koden i Norge.

Nye lokaler

Trond, Frank og Jarle tok over driften av Moltech i 2014, og samme året flyttet vi inn i våre nye lokaler i Borgundfjordvegen. 

Dette året kom også Sonic med et helt nytt multistråle / fiske-størrelse ekkolodd, KSE-300, med digital sending- og mottaks-teknologi. En videreutviklet versjon, KSE-310, kom i 2017 med havforsknings-modul, biomasse og blant annet utsendelse av bunnhardhetsdata til diverse plottere.

I 2017 kom det oppgraderte versjoner av både, lav-, mellom- og høyfrekvenssonarene, KCS-5221Z, KCS-5885 og KCH-5180. De kom med en helt ny bildebehandling og støyreduksjon, dette gav et mye renere sonarbilde med bedre rekkevidde. Samme året kom den første fullstabiliserte 360° småsonaren, KCS-60, som ble en stor salgssuksess. 

Kaijo navnet fases ut fra Sonic Corporation sine produkter i 2021 grunnet navnerettigheter. Alle sonarprodukter skiftet betegnelse fra KCS/KCH til SCS (Sonic Color Sonar). På folkemunne lever Kaijo-navnet fortsatt i mange år fremover. 

I tillegg, i 2021, ble det tilsatt to nye salgsingeniører, Jørn Helge Heggelund og Espen Rørhus. Jørn Helge har lang fartstid fra flere maritime elektronikkselskap, mens Espen har jobbet med maritime installasjoner i Vard Electro.

Fremtiden

Vil fortsette å være en ledende maritim aktør og pådriver for innovative løsninger

Moltech har alltid vært ledende og innovative innen maritime og fiskeletingsprodukter, og dette skal vi fortsette med. Vi er stadig på jakt etter forbedringsmuligheter, effektivisering og nye løsninger. Vårt mål er å fortsatt yte god service og oppfølging til våre kunder og forhandlere. De siste årene har vi vært totalleverandør av navigasjons- og fiskeletingutstyr, samt internett og mobilløsninger for flere nybygg. For oss i Moltech er ingen jobb for liten og ingen jobb for stor, kontakt oss og vi kan se hvordan vi kan hjelpe deg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Produkter

Vi er leverandør av følgende produkter